Påskupproret 1916 - när Irland vaknade

Huvudpostkontoret i Dublin med flaggan på topp. Under påskupproret 1916 kom den irländska flaggan att betraktas som symbol för frihetskampen.
Bild: Toniher

 

Av: Vetenskapsradion Historia |
Tid:
24:11
|
          

Avsnitt (24 min) i radioprogrammet Vetenskapsradion Historia om påskupproret 1916. Tobias Svanelid reser till Dublin, staden som i år uppmärksammar revolutionsåret 1916, året då en liten grupp irländska revolutionärer gjorde väpnat uppror mot det brittiska imperiet. Och fastän revolutionen blev ett blodigt fiasko kom det snart att bli symbolen för det moderna Irlands uppvaknande.

– Det var bara en liten minoritet som ville utropa Irland till en självständig republik 1916, men efter påskupproret kom tanken på irländsk självständighet att slå rot, berättar Audrey Whitty vid Nationalmuseet i Dublin. Och efter ett sekel av komplicerande historiska faktorer kan påskupproret nu, 2016, firas bland alla läger i Irland – en av de mer absurda utställningarna är konditorutställningen där upprorets ikoniska byggnader och frontalpersoner återskapas som muffins och andra bakverk.

5
Average: 5 (1 vote)