Djuren i människans tjänst
Människan lärde sig också att göra djur till sina tjänare. Vargen konkurrerade med jägare och samlare om bytesdjuren. Men tama vargar visade sig bli ovärderliga medhjälpare till människan. Precis som fåret och geten är vargen ett flockdjur. Vargen jagar i flock, delar med sig av sitt byte och underkastar sig den som uppfattas som ledare. Små vargungar kunde födas upp och uppfatta människan som sin ledare. Från början användes de tama vargarna vid jakt.
Alla hundraser härstammar från vargen. Efter hand fick hundarna andra uppgifter. De vaktade och vallade boskap och varnade byborna för främlingar. Hunden är ett av människans tidiga husdjur och tämjdes för omkring 10 000 år sedan.
Det hårda livet i byn
Även om det var tryggare att bo i en by än att vara jägare kunde livet i byn vara nog så arbetsamt. Arbetet på åkrarna var tungt. Det var inte bara att strö ut vetekorn på marken och vänta på att de skulle växa upp.
Först måste man bränna de torra stjälkar som fanns kvar på åkern sedan året innan. Efter det måste det översta jordlagret grävas upp. Det fanns ännu inga spadar utan man använde grävkäppar. Käpparna var ungefär en meter långa och hade ibland en sten fäst vid en utskjutande gren för att ge käppen ökad tyngd. Den som själv har försökt gräva med en käpp förstår hur långsamt det gick att gräva upp en åker.
Efter sådden måste åkern hållas fri från ogräs och djur skulle hållas på avstånd.
Översvämningar, sandstormar och invasioner av skadeinsekter var ständiga hot mot de små byarna. Dessutom var byarna tacksamma mål för de många grupper av jägare som ännu inte blivit bofasta. Spjut, pilbågar och yxor hade dittills mest använts vid jakt. Vapnen kom alltmer att användas i strider mellan människor.
Ett av de mest effektiva vapnen var slungan som bland annat användes vid jakt på uroxar. Med slungan kunde man kasta en knytnävsstor sten över hundra meter. På nära håll hade en sten från en slunga tillräcklig kraft för att krossa ett huvud.
För att freda sig och hålla fiender på avstånd byggde man palissader av stockar runt byarna.
Sjukdom och tidig död
Sjukdomar var ett problem för byborna. Eftersom de bara producerade vissa sorters mat drabbades de av bristsjukdomar. Jägarna och samlarna hade lättare att undvika bristsjukdomar eftersom de åt en mer varierad kost.
I byn samlades sopor som drog till sig råttor och kackerlackor, som i sin tur kunde sprida smitta. Den ökade kontakten med tamdjuren gjorde också att människorna kom i kontakt med nya smittämnen, ämnen som gav människorna smittkoppor, mässling och influensa.
Ju större byn växte sig, desto fler människor trängdes på en begränsad yta. Det gav spridning åt sjukdomar som dysenteri, tyfus och tuberkulos. I Çatal Hüyük i Turkiet, en av de äldsta kända städerna, var malaria vanligt.
Mycket få bönder som levde för 8 000 år sedan kunde förvänta sig ett långt liv. Medellivslängden var ungefär 30 år för kvinnor och 35 år för män.
LÄS MER: När jordbruket kom till Sverige
LÄS MER: Människans förhistoria och stenåldern
LÄS MER: Jordbruksrevolutionen
LÄS MER: När människan blev bofast och jordbrukare
LÄS MER: Mat och matvanor på stenåldern
LÄS MER: De första städerna
LÄS MER: Tre sätt att se på tid: Om jordens, människans och civilisationernas historia