De sista dagars heliga

ÅRET RUNT 27 juni
Bild:

De sista dagars heliga

av: Carsten Ryytty, SO-lärare och författare

Den 27 juni 1844 lynchades mormonledaren Joseph Smith i ett fängelse i Carthage i USA av en uppretad folkhop. Det var Smith som grundade mormonkyrkan (De sista dagars heliga).

1823 fick Smith en uppenbarelse av en ängel Moroni om att en ny helig skrift fanns nedgrävd i en kulle, numera kallad Mormon Hill, i närheten av byn Manchester i New York. Den var skriven på guldplåtar på det så kallade förbättrade egyptiska språket. Smith översatte skriften och på så sätt tillkom ”Mormons bok”, som senare skulle bli rörelsens bibel. Enligt Mormons bok befolkades Amerika 600 år före Kristus av en grupp israeliska människor.

Mormonerna förföljdes redan från starten av allmänheten, och deras åsikter om månggifte var inte populärt. Officiellt avskaffades månggiftet 1890 inom mormonkyrkan efter påtryckning från USA:s president. Det som bland annat utmärker mormonerna från andra kristna är att de döper och frälser redan döda. Mormonkyrkans ledning finns i Salt Lake City i USA. I Sverige finns det omkring 7000 mormoner.

Liknande Året runt

20 augusti
Bild:
av:
Carsten Ryytty
Den 20 augusti 1912 dog Frälsningsarméns grundare William Booth. Booth, som föddes 1829, hade en metodistisk bakgrund. 1861 började William och hans fru Catherine arbeta som kringresande evangelister...

Annons