Serveringskannor och kaffeserviser
Serveringskannan användes till fint när det kom gäster. Silver var finast, men de flesta fick nöja sig med enklare material som mässing eller koppar. Typiska silvermodeller gjordes också i billigare material. Vanligast är en cylindrisk kanna med rakt skaft av trä. Denna gustavianska modell gjordes i silver vid 1700-talets slut men efterbildades senare även i mässing och koppar. En tunnformig empirmodell förekom också.
Många cylindriska kaffekannor tillverkades av Skultuna och Gusums bruk liksom av Västerås metallfabrik. Nils Petter Lindberg, "NPL" var en produktiv mässingsgjutare i Sundsvall under 1800-talets sista hälft.
Under senare delen av 1800-talet blev det vanligt med kaffeserviser med kaffekanna, gräddkanna och sockerskål i samma utförande. De gjordes främst i kurvig, krusidullig nyrokoko och stram men rikt dekorerad nyrenässans. Materialet var ofta nysilver som glänste lika förföriskt som äkta silver men var mycket billigare. Kaffeserviser i nysilver tillverkades av firmor som Guldsmeds AB, som hade återförsäljare ute i landet, CG Hallberg och AG Dufva i Stockholm.
Kaffeserviser i porslin med serveringskanna, gräddkanna, sockerskål och kaffekoppar med samma dekor var vanliga på det festliga kaffebordet årtiondena kring sekelskiftet 1900. Rörstrand och Gustavsberg, senare också Lidköping och Karlskrona, tillverkade kaffeserviser i mängd och många importerades från England och Tyskland. Somliga porslinskannor är så rikt dekorerade att de påminner om gräddbakelser och bör ha konkurrerat svårt med bakverken på kaffebordet.
Koka på sumpen och dricka surr
Kaffebönorna var dyrbara och återanvändes ofta. Man lade bara på lite nytt kaffe och kokade på sumpen gång på gång. Det hände att bondmoran hade en egen liten panna för sin privata kaffetår som hon kokade på nymalet kaffe, medan den övriga familjen och gårdsfolket fick förse sig ur den stora pannan med sumpkaffe!
Många hade inte alls råd att köpa kaffe utan fick nöja sig med surrogat av olika slag, t.ex. rostad råg. Cikoria- och maskrosrötter användes att dryga ut kaffet med. Det gällde särskilt under de båda världskrigen då det blev allas lott att dricka "surr".
Stockholms äldsta kaffebutiker - Esters café och thehandel
Folkungagatan 95 Etablerad 1899 - Sibyllans kaffe- och tehandel
Sibyllegatan 35 Etablerad 1916
|
Dricka på bit och på fat
Kaffepannan stod på för jämnan, det skulle alltid finnas en tår hett kaffe att styrka sig med. Om husmor ville visa sig riktigt generös slog hon i så mycket kaffe att det rann över på fatet när man hällde i grädde.
Men först lades sockerbiten i. Till påtåren bet man kanske av sockerbiten och lade tillbaka andra halvan i sockerskålen. Därför kunde bondmoran säga "ta inte av de betne" när hon bjöd runt sockret. Man stoppade gärna en sockerbit i munnen och "drack på bit". Godast tyckte många det var att dricka på fat. Kaffefatet som var till brädden fyllt med kaffe hölls då med tre fingrar och fördes med elegant handföring till munnen och ett njutningsfullt sörplande vidtog.
Kafferep med sju sorters kakor
Kafferepet med sju sorters hembakade kakor och vackert dukat bord med finaste kaffeservisen blev en typiskt kvinnlig umgängesform i början av 1900-talet. Med kafferep firades namnsdagar och födelsedagar och andra festligheter. Man träffades och skvallrade.
Enligt en teori kommer uttrycket kafferep av att kvinnorna vid kaffekalas repade tyglappar till stoppning av kläder eller till förbandsmaterial åt armén.
Konsten att njuta av te
Inget folk har förstått att njuta den ädla drycken te med så upphöjt filosofiskt sinne som kineserna, som ägnade sin teceremoni ett närmast religiöst intresse. Så berättas det om en lärd kines som njöt av sitt te sex gångar om dagen vid bestämda tider och föreskrev att vid hans död skulle hans kära tekanna begravas tillsammans med honom.
Enligt den kinesiske filosofen Hsü Ts'eshu är den rätta tidpunkten att dricka te när hjärtat och händerna är fria, under samtal till långt in på natten, framför ett ljust fönster och rent skrivbord, tillsammans med trevliga vänner och slanka medhustrur, eller en sommardag i en paviljong med utsikt över lotusblommor.
De värdefulla tebladen infördes, liksom arraken och med den punschen, från Kina genom Ostindiska kompaniet, liksom mängder av tekannor och tekoppar. Under perioden 1768-1786 förtullades i Göteborg 6 443 tekannor och närmare 8 miljoner tekoppar.
Seden att dricka te spred sig i de förnäma salongerna. Där blev teet i viss mån en ersättning för kaffet under de många kaffeförbuden årtiondena kring sekelskiftet 1800.
Tepåsen uppfanns av teimportören Thomas Sullivan i New York 1904. Han brukade skicka teprover i små silkespåsar till kunderna, som var stressade affärsmän och stoppade hela påsen direkt i kannan och hällde på vatten. Så var en världssuccé född. |
Gudafödan kakao
När spanjorerna erövrade Mexiko på 1500-talet upptäckte de kakaobönan som aztekerna själva främst använde som betalningsmedel i stället för mynt. Kakaon följde med spanjorerna tillbaka och spreds snabbt i Europa. Till den snabba spridningen bidrog att kakaon inte betraktades som mat av kyrkan utan fritt fick förtäras under fastan.
I Sverige tog chokladdrickandet fart efter 1750, men kakao var länge en lyxdryck liksom kaffe och te. Tillbehören, kannorna och kopparna, var också dyrbara lyxföremål av importerat porslin.
Den varma chokladen bereddes av stötta kakaobönor som tillsattes med vanilj, kanel och socker. Först på 1830-talet kom det fettfria lättlösliga kakaopulvret, som lanserades av den holländska firman van Houten.
Carl von Linné gav kakaobönan det latinska namnet Theobroma cacao, vilket betyder Gudafödan kakao.
Och han beskrev sin tids nya modedryck:
"Hos oss är chokladen älsklingsdrycken framför allt för förnäma damer, vilkas gommar ej äro vana vid starkare spirituösa drycker och som på barnens sätt, ledda av en naturlig instinkt, välja mild och söt föda men undvika allt som är skarpt."
Vad hände sedan?
Kaffet behåller ohotat sin ställning in i 2000-talet. Konditoriet med doftande kaffebröd, bakelser och kaffe med socker och grädde var bästa mötesplasen för förälskade par och väninnor på 1930-, 40- och 50-talen. Pulverkaffet, eller "neskaffet", som kom efter andra världskriget har fått många vänner. Vi tar en kopp kaffe - dock utan sju sorters kaloririka kakor - som stimulans och avkoppling, eller som ursäkt för att få en paus i arbetet.
På 1960-talet stod en teveapparat i de flesta vardagsrum och familjen samlades framför teven med kaffet i en tv-kanna. Tv-kannor för kaffet i många former fann vägen till svenska hem. En av de populäraste var tv-kannan Signatur i gult eller rött med mattsvart underdel av Carl-Arne Breger från Huskvarna 1962.
Vid sekelskiftet 2000 drabbades Sverige av en kaffeboom. Att fixa en kopp kaffe blev en vetenskap. Finsmakare mal kaffet själv för att få bästa aromen. Köksbänken pryds av en exklusiv espressomaskin, den varma mjölken vispas med specialvisp. Det moderna konditoriet stavas Coffee House, en träffpunkt där man kan välja mellan enkel eller dubbel espresso, cappucino, caffe latte med mera att drickas ur minikopp eller mugg med muffins till.
Att dricka kaffe och umgås på "kaffehus" har blivit högsta mode på 2000-talet precis som det var i Paris, London och Stockholm 350 år tidigare.
I Sverige lever teet i skuggan av kaffet och har i jämförelse med kaffe en mera intellektuell, storstadsmässig framtoning. Te dricks mer på författaraftnar än i byggbaracker. Nya rön om att särskilt det gröna teet innehåller antioxidanter och därmed kan skydda mot hjärt- och kärlsjukdomar och vissa typer av cancer har gjort grönt te populärt bland hälsomedvetna.
LÄS MER: Historia om mat, kryddor och matvanor
LÄS MER: Svenska matvanor förr (artikelserie)
LÄS MER: Chokladens historia
LÄS MER: Historia om tobak och alkohol
LÄS MER: Mat och dryck