Artikel i tidningen Svenska öden & äventyr där du kan läsa om matlagning och matransonering i Sverige under andra världskriget. Skulle ni kunna trolla fram sex hekto köttfärs av 135 gram kött? Och vad skulle ni säga om att servera panerad mannagrynsgröt som en fiskrätt? Välkommen till husmoderns verklighet år 1942.
När kriget kom till köket - en utmaning för varje husmor
ANNONS
ANNONS
Liknande filmer och poddradio
Liknande artiklar
Livets växter - om olika växters användningsområden förr
Vi kan lära oss mycket om äldre tiders användning av växter i vardagslivet. Idag köper vi färdiga...
Sverige och Tyskland - grannar vid Östersjön under 800 år
På Hansans många kontor runtom i hela det stora handelsområdet var språket tyska (i form av...
Judarna och omvärlden under Förintelsen
Den amerikanske pansargeneralen Patton var en av de mest hårdföra generalerna under andra...
Det svenska försvaret under 1900-talet
Riksdagens beslut att bygga en fast försvarsanläggning i Norrland 1901 var ett resultat av en ny...
Svensk säkerhetspolitik under 1900-talet
1900-talet är förmodligen det blodigaste århundradet i mänsklighetens historia men för Sveriges del...
Hur behandlar vi våra djur?
"Djuren hade det bättre förr i världen", säger en del av dem som är kritiska mot hur...
ANNONS
ANNONS
Ämneskategorier
Sverige under andra världskriget
Sverige gick en svår balansgång under andra världskriget men lyckades förbli neutralt och undvika kriget.
Historia om mat och matvanor
Våra matvanor har varierat genom historien, men vi har i regel fått äta det som funnits till hands. Maten har ändå -...
Relaterade taggar
Mat och dryck
I tiotusentals år har människans jakt på föda både förändrat samhället och fört det framåt....
Liknande Podcasts
Våffeldagen
I veckans avsnitt pratar Mattias Axelsson (gymnasielärare i bl.a. religionskunskap) om våffeldagen.
Fastlagen och fastan
I veckans avsnitt pratar Mattias Axelsson (gymnasielärare i bl.a. historia) om fastlagen och fastan.
Sveriges nittonhundratal: 1940-1949
I årets sista podd fortsätter Julia, Mattias och Kristoffer serien om 1900-talet. Nu om 1940-talet. De pratar om andra världskriget, division Engelbrecht, ransoneringskuponger, beredskapsmusik, Ingrid Bergman och ekonomisk tillväxt.
Julmatens historia
Mattias, Julia och Kristoffer avslutar säsongen 2016 med att tända en brasa och prata om julmatens historia. Hur länge har vi ätit julmat och varför äter vi det?