Reality Check - en app mot rasism

av:
Teskedsorden, Mångkulturellt centrum och Anna Lindh Foundation
målgrupp: Högstadiet, Gymnasiet
Reality Check är Sveriges första app mot rasism, utvecklad för åldrarna 13-19 år. Appen består av ett upplevelsebaserat spel som vill utmana fördomar och normer.

Spelet går ut på att du som användare får följa en karaktär under fem dagar och vara med om dennes upplevelser. Under spelets gång får spelaren också ta del av fakta om rasismens mekanismer, Sveriges rasistiska historia och får tips om vad hen du göra för att motverka rasism och främlingsfientlighet.

Förhoppningen är att den som har spelat Reality check ska känna att hen har ett första hjälpen-kit redo för att kunna se och förstå vardagsrasism samt kunna ingripa när det behövs.

Våren 2017 reste Teskedsorden runt i landet för att intervjua ungdomar om deras upplevelser av vardagsrasism. Dessa intervjuer ligger till grund för historierna som berättas i Reality check. Situationerna som visas i appen bottnar alltså i verkliga händelser. Det gör upplevelsen extra stark.

Till appen hör en lärarhandledning. Där finns både konkreta övningar att göra tillsammans med elever, och en beskrivning av hur appen kopplar till skolans styrdokument.

Här hittar du materialet Reality Check
Appen är gratis.

Hemsida:
Relaterade taggar:
Publicerad: 22 mars 2018

Liknande lärarmaterial 71 st

av:
Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor
av:
FN:s utvecklingsprogram (UNDP)
av:
Forum för levande historia
av:
Utbildningsradion (UR)
av:
Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor
av:
Samiskt informationscentrum
av:
Arena Skolinformation
av:
Arena Skolinformation

Sidor