Det nya Afrika

av:
Swedfund
målgrupp: Gymnasiet
Den afrikanska kontinenten rymmer idag världens snabbast växande ekonomier och vi ser nu möjlighet att framgångsrikt bekämpa den extrema fattigdomen. Bilden som framträder är ett Afrika som väcker hopp men där det självklart även finns rejäla utmaningar. Syftet med läromedlet Det Nya Afrika är att utmana den traditionella bilden som många i skolan har om Afrika.

Läromedlet Det Nya Afrika bygger på boken med samma namn skriven av journalisten Erika Bjerström. Syftet är att utmana den traditionella berättelsen om Afrika. Men idén är inte att skolan ska ersätta en äldre sluten berättelse om Afrika med en ny och lika sluten berättelse om kontinenten. Istället är  förhoppningen att detta läromedel ska bidra till att utmana förenklade och stereotypa bilder av Afrika, visa på de större utvecklingslinjerna, samt bidra till att eleverna börjar ställa egna frågor om utvecklingen i Afrika.

Läromedlet riktar sig framför allt till gymnasiet och består av tio kapitel med reportage ur SVT’s serie ”Det Nya Afrika”, texter, kartor och grafik samt instuderingsfrågor.

Materialet finns i två versioner av pdf och PowerPoint, två högupplösta (spara ner genom att högerklicka och välja ”spara mål/länk som…”) och två lågupplösta för snabbare nedladdning.

Högupplöst Pdf av Det Nya Afrika
Högupplöst PPT av Det Nya Afrika

Lågupplöst Pdf av Det Nya Afrika
Lågupplöst PPT av Det Nya Afrika

Läromedlet är producerat av Swedfund som ägs till 100 procent av svenska staten och rapporterar till UD:s enhet för styrning och metoder i utvecklingssamarbetet.

Vad kul att Du är intresserad av vårt läromedel Det nya Afrika! Vi tycker att det skulle vara väldigt roligt att höra vad Du tycker om materialet och hur ni har använt det. Vi vill ju att så många som möjligt får upp ögonen för det och kan använda det i sin undervisning, eller sprida det på andra sätt. Vi vill gärna publicera en liten text, i intervjuformat, på vår blogg swedfundfrankly.se. Om Du kan tänka Dig att bli intervjuad - skicka ett mail så kontaktar vi Dig!
Maila till amelie.alte@swedfund.se

Hemsida:
Publicerad: 11 december 2017

Liknande lärarmaterial 60 st

Sidor