Operation Dagsverke 2018

Bild:

Anmäl din klass till årets Operation Dagsverke.

Arbeta med barns rättigheter på riktigt

Operation Dagsverke är en insamlings- och informationskampanj som har sin utgångspunkt i barns rättigheter och ett av målen är att eleverna lär sig mer om barnkonventionen.

Syftet med kampanjen, utöver själva insamlingen till årets projektland, är att skolelever i Sverige, och deras lärare och föräldrar, ska få större kunskap om barnkonventionen och visa hur barns rätt till utbildning är en väg ut ur fattigdom och utsatthet. Kampanjen är ett gyllene tillfälle att prata om mänskliga rättigheter och att främja elevernas entreprenörskap.

Inför kampanjen får skolorna tillgång till digitalt material, såsom övningar, film och Kahoot för att diskutera mänskliga rättigheter, barnkonventionen och därigenom skapa en förståelse för syftet med insamlingen.

Under insamlingsdagen får eleverna själva ta initiativ för sin insamling. Det kan vara en film, en loppis eller kanske en konsert. Pengarna de samlar in går till skol- och utbildningsprojekt i andra länder, genom UNICEF Sverige. Det är helt frivilligt att delta.

Den senaste tiden har flyktingkrisen,  terrorattentat och sexuella övergrepp uppmärksammats och debatterats. Nu är det viktigare än någonsin att påminna barn och ungdomar om de grundläggande värderingar som vi vill att vårt samhälle ska genomsyras av.

Vad innebär egentligen barns rätt att vara delaktiga i beslut som rör dem? Förutom att lära sig om sina egna rättigheter ger Operation Dagsverke också eleverna viktiga perspektiv på deras egen vardag genom att de får sätta sig in i hur elever i andra delar av världen har det.

Våld är ett tydligt exempel på hur människors rättigheter kränks runt om i världen, likaväl hemma som i skolan, i alla samhällsklasser. Hur skulle det till exempel kännas att bli utsatt för våld av din lärare? Det är något som är en verklighet för många barn i Albanien, det land som är fokus för årets kampanj. Genom att delta i kampanjen kan eleverna vara med och åstadkomma förändring, vilket stärker deras tro på sin egen förmåga att göra världen lite bättre.

Film om årets insamling till Albanien

Årets studiematerial

Årets material innehåller inspirerande övningar och stimulerar diskussioner, där eleverna lär sig mer om barnkonventionen. Övningarna går ut på att öka elevernas kunskap om barns rättigheter och få dem att själva engagera sig i dessa frågor. Tack vare övningarna kan du skapa en röd tråd i arbetet med barns rättigheter. Det går också bra att göra de olika övningarna vid olika tillfällen. Samtliga övningar går att koppla till kursplanerna i årskurs 7-9 och gymnasiet. När ni anmäler er till Operation Dagsverke får ni tillgång till er egna insamlingssida, där ni kan följa er insamling samt allt underlag digitalt som ni behöver för att ha en inspirerande kampanj på er skola.

Anmäl er till årets Operation Dagsverke om ni inte redan har gjort det:
Operation Dagsverke 2018

Här är vad några andra lärare säger om kampanjen:

”För oss på Mälarhöjdens skola är det en självklarhet att vara med i Operation Dagsverke varje år. Vi vuxna måste vara goda förebilder, våga visa att alla kan göra skillnad” – Josefina García Hultqvist, lärare Mälarhöjden skola.

”Jag tycker det är väldigt viktigt med Operation Dagsverke. Det är elever som hjälper andra elever. Det blir en skolfråga , som är väldigt lätt att göra inom skolans värld. Ett lärande som är lustfyllt för eleverna.” – Stina Karlsson, lärare Vasa Real.

 

Text: Eva Kellerman, projektledare för UNICEF Sverige
Webbplats: unicef.se/operationdagsverke
 

Uppdaterad: 15 september 2018
Publicerad: 17 maj 2018