Del 5 av 6. Erik Haag och Lotta Lundgren lever en vecka i frihetstiden (58:39 min). Hattar och mössor, karp och mule, fylla, fajt och fula tänder. Och en väldigt sorglig soppa på skärp. Frihetstids-kock: Niklas Ekstedt. Övriga medverkande: Henrik Schyffert, Kalle Moraeus, Julia Frej m.fl. Thelma/Louise TV äger rättigheterna.
Historieätarna, avsnitt 5: Frihetstiden
ANNONS
ANNONS
Liknande filmer och poddradio
Liknande artiklar
Bergsbruk och skogsbruk i 1700-talets Sverige
Bergsbruk var en näring som vid 1700-talets mitt stod för 75 procent av Sveriges export. Viktigast...
Skolans och läraryrkets historia i Sverige
Kan du läsa det här har du säkert gått i skola. Eller så går du i skolan nu. Idag går alla i skolan...
Hur behandlar vi våra djur?
"Djuren hade det bättre förr i världen", säger en del av dem som är kritiska mot hur...
Hästens historia i människans tjänst
När isen drog sig tillbaka mot polerna efter den senaste istiden, och gräs började växa i Europa,...
Boskapsdjuren var livsviktiga i det gamla jordbrukssamhället
Husdjuren i det gamla jordbrukssamhället under tidigmodern tid, var småväxta jämförda med dagens...
Husdjurens betydelse för människan
Utan husdjur skulle vårt liv bli annorlunda, i varje fall när det gäller boskapsdjur, som ger både...
ANNONS
ANNONS
Ämneskategorier
Frihetstidens Sverige
Frihetstiden (1719-1772) var en period i Sveriges historia då den kungliga makten minskade och Sverige fick sina första...
Livet på landet och i staden 1500-1776
Vardagsliv och andra företeelser på landsbygden och i städerna under den nya tiden.
Historia om mat och matvanor
Våra matvanor har varierat genom historien, men vi har i regel fått äta det som funnits till hands. Maten har ändå -...
Relaterade taggar
Dokumentär och film
Film som historieberättande medium är en populär underhållningskälla, men fungerar också bra i...
Sociala strukturer
Med sociala strukturer menas här fördelning av olika klasser eller sociala stånd i ett samhälle....
Mat och dryck
I tiotusentals år har människans jakt på föda både förändrat samhället och fört det framåt....
Liknande Podcasts
Våffeldagen
I veckans avsnitt pratar Mattias Axelsson (gymnasielärare i bl.a. religionskunskap) om våffeldagen.
Fastlagen och fastan
I veckans avsnitt pratar Mattias Axelsson (gymnasielärare i bl.a. historia) om fastlagen och fastan.
Julmatens historia
Mattias, Julia och Kristoffer avslutar säsongen 2016 med att tända en brasa och prata om julmatens historia. Hur länge har vi ätit julmat och varför äter vi det?