Pluto - från planet till plutoid
Den 18 februari 1930 meddelade Clyde Tombaugh vid Lowellobservatoriet i Arizona att han hade säkra fotografier av planeten Pluto, den mest avlägsna av solens planeter. Redan vid sekelskiftet misstänkte många astronomer att det fanns en nionde planet runt solen. Det är inte mycket man känner till om Pluto. Man vet dock att den är bara något större än vår egen måne och att Pluto behöver 248 år för att röra sig ett varv runt solen.
1978 upptäckte amerikanen J Christy en måne som kretsade kring Pluto. Plutos måne, som fick namnet Charon, befinner sig 19 000 kilometer från pluto. Pluto ligger nästan 40 gånger så långt från solen som vår egen planet.
Pluto räknades från upptäckten 1930 fram till 2006 som den nionde och yttersta planeten i solsystemet. Sedan dussintals liknande småplaneter upptäckts bortom Pluto, däribland Eris som är större än Pluto, beslutade Internationella astronomiska unionen den 24 augusti 2006 att Pluto inte uppfyller kraven för att kunna kallas planet och istället ska klassificeras som en dvärgplanet. I juni 2008 infördes beteckningen plutoid för dvärgplaneter utanför Neptunus.