Hitlers väg till makten, del 2 : Ölkällarkuppen 1923

Under 1923 hade den rådande hyperinflationen och de många strejkerna resulterat i ekonomiskt och socialt kaos i hela Tyskland. Hitler insåg nu att tiden var mogen för en statskupp. Den franska Ruhrockupationen hade eldat upp tyskarnas nationella känslor, speciellt i Bayern där Hitler befann sig.
M

Nazistiska SA-trupper griper socialistiska stadsråd i samband med ölkällarkuppen 8-9 november 1923.

Hitler på ölkällaren Sterneckerberäu

Adolf Hitler återvände 1919 till München. Han fick anställning vid sitt gamla regemente därför att hans kapten ansåg att han hade psykiska problem och tyckte synd om honom.

Här kom Hitler att fungera som agent för riksvärnets politiska underrättelseväsen. I hans arbetsuppgifter ingick att hålla kontroll på olika extrema politiska organisationer. Den 19 september 1919 blev han ombedd att besöka en udda liten gruppering som kallade sig nationalsocialister och som höll till i en ölkällare. Det blev Hitlers första besök på ölkällaren Sterneckerberäu.

ANNONS

ANNONS

Där i ett litet rum hölls möte. Med skummande ölkrus lyssnade gästerna till olika anföranden. Sejdlarna dunkades i bordet i bifall eller kastades på talaren allt efter uppskattning. Gruppens ledare Anton Drexler, gav honom ett skrivet häfte. Stämningen var stökig, men den passade Hitler. Han greps av talen och innehållet i skriften. Idéerna tycktes överensstämma med hans egna något grumliga tankar om hat och sammansvärjning. Hitler klev själv upp och talade till församlingen om konspiratörer och om hur judarna i Berlin förrått Tyskland. Åhörarna ropade instämmande och slog sejdlarna i bordet.

För gästerna i ölkällaren var Hitlers tal inget nytt. De hade - liksom miljontals andra tyskar - hört samma åsikter åtskilliga gånger tidigare. Det nya för åhörarna var Hitlers talkonst och sätt att framföra sina argument. Han uttryckte precis vad alla kände på ett enkelt men mycket medryckande sätt.

Här i en sliten bayersk ölkällare fick alltså Hitler, genom ödets ironi, sina tankar bekräftade och han fördes därigenom vidare mot sitt senare maktövertagande.

Hitler anslöt sig snart till Drexlers grupp. I sina propaganda krävde Hitler att alla som var av "tyskt blod" skulle samlas i ett Stortyskland. Versaillesfreden skulle rivas upp. Dessutom gav han mängder av löften åt arbetarna, åt småföretagarna, åt antisemiterna. Men alla judar skulle förlora sitt tyska medborgarskap. De skulle inte få ha anställning i den offentliga sektorn. Målet var att alla judar skulle deporteras bort från Tyskland.
 

Utseendet - idealet och i verkligheten

Nazisterna var helt fixerade vid utseendet. För naziledarna måste det ha varit olyckligt att de inte själva hade något germanskt utseende. Deras ideal, "praktgermanen" skulle vara ljus, smärt och reslig. Men han borde knappast vara ljus som Hitler (svarthårig), smärt som Göring (140 kg) eller reslig som Goebbels (knappt 165 cm lång).

Den australiensiske reportern Roberts skrev efter sin resa i Tredje riket: "Knappast någon av nazistledarna skulle klara det första uttagningsprovet i en germansk rastyptävling".
 

Hitler och Rosenberg

Tiden började nu bli mogen för Adolf Hitlers agerande. Han talade om "novemberförbrytarnas" (de som accepterade Versaillesfreden) svek mot Tyskland och om de allierades hämndgiriga krav. Hans vrede riktade sig mot bolsjevikerna, men framförallt mot judarna. Han var övertygad om att judarna bar skulden till alltsammans.

ANNONS

ANNONS

En annan man framträdde också på arenan. Hans namn var Alfred Rosenberg. Han kom från Estland och var fanatisk antisemit och antimarxist (antikommunist). Till yrket var han arkitekt och liksom Hitler konstnärligt inriktad.

Rosenberg blev partiets främste teoretiker och utformade dess rasideologi: "den germanska rasens överlägsenhet och dess nedärvda rätt att härska; våldets och krigets heliga skönhet; judarnas biologiska och andliga underlägsenhet".

I sin dunkla och motsägelsefulla skrift Der Mythus des 20. Jahrhunderts betonar Rosenberg kampen mellan en god och en ond princip. Den goda principen förkroppsligas i den "nordiska rasen" och den onda principen i den "judiska rasen".

Några av de åtalade vid rättegången som följde på det misslyckade kuppförsöket. Från vänster: Heinz Pernet, Friedrich Weber, Wilhelm Frick, Hermann Kriebel, Erich Ludendorff, Adolf Hitler, Wilhelm Brückner, Ernst Röhm och Robert Wagner.

Enligt Rosenberg har det under hela historien rått motsättning mellan ariern och semiten. Han trodde blint på den nordiska rasens överlägsenhet och på faran av rasblandning. Främmande raselement måste rensas bort från det tyska folket och judarna var, i Rosenbergs begreppsvärld, ett främmande element i Europa. Varje tysk tillhör för evigt den tyska rasen eller kort och gott folket, "das Volk".

Frågan om rasen är alltså det grundläggande för den nationalsocialistiska ideologin. "En nations raskärna utgör dess karaktäristiska, ursprungliga och oföränderliga öde". Rasens lagar fanns i blodet, i "rassjälen", hos varje individ. Ras är enligt nazisterna ett biologiskt begrepp. En människa är född german eller jude eller tillhör någon annan ras. Hon kan aldrig ändra på detta faktum. Enligt nazisterna kan ett samhälle inte existera som inte bygger på rasen.

Hitler som talare och demagog

Jordmånen var alltså god i mellankrigstidens Tyskland för rörelser med tysknationell och antisemitisk inriktning. Hitler lyckades med sin hetsande talkonst och fanatiska glöd vinna många anhängare till Tyska arbetarpartiet. En samtida betraktare berättar att någon intellektuell klarhet kan man inte vänta sig av Hitler. Men han är ärlig på det sättet att han själv tror på vad han säger. Det hindrar inte att han en minut med glödande tro kan säga ett och nästa minut med samma fanatism hävda något annat. I sina tal övergår han stelt från den ena frasen till den andra. Efter ett tag får han upp farten. Till slut når han det stadium, då han inte vet vad han ska säga. Då avbryter han talet och ropar "Heil Deutschland!" eller "Sieg! Sieg!".

ANNONS

ANNONS

Hitler förde bara fram några teser åt gången. Även den mest uppenbara lögn kan framstå som sanning om den bara upprepas tillräckligt ofta. Hans motto var: Tveka aldrig, nyansera aldrig, ge aldrig antydan om att motståndarens åsikt kan ha något som helst värde eller ens vara rimlig. Angrip, angrip, angrip! Han inramade också sina tal med marschmusik, sång, skanderande talkörer och stora, färggranna fanborgar. Dessutom såg han till att göra dramatiska entréer. Det var vanligt att låta någon annan påbörja ett tal och när Hitler så syntes i dörren avbröt sig talaren mitt i en mening. Under åhörarnas "Heil-rop" stegade Hitler långsamt fram till talartribunen. Hans tal var avsedda för massorna, inte för en liten intim publik.

Odeonsplatz efter kuppförsöket.

Hitler lyckades utöva en hypnotisk makt på åhörarna. Ett ögonvittne berättar att massan reste sig som en person och vrålade "Heil" när Hitler trädde fram. Hans bleka ansikte uttryckte en inre fanatism. Själv sa Hitler om sin förmåga att trollbinda massorna:

"Massan är en kvinna. Den som inte förstår massans kvinnliga karaktär kan aldrig bli en bra talare. Fråga dig själv vad en kvinna förväntar sig av en man. Klarhet, beslutsamhet, makt, handling."

Ölkällarkuppen 1923

År 1923 ansåg Hitler att tiden var mogen för en statskupp i Weimarrepubliken. Inflationen hade resulterat i ekonomiskt kaos. Den franska Ruhrockupationen hade eldat upp tyskarnas nationella känslor, speciellt i Bayern. Ledarna där, Gustav von Kahr och von Lossow, var högernationella och hade förbindelser med frikårerna och även med Hitlers nationalsocialister.

Kuppen skulle påbörjas kvällen den 8 november på Bügerbräukeller. Då skulle nämligen von Kahr tala där på ett stort folkmöte. Ute snöade det och vinden var bitande. Hitler själv hade huvudvärk och tandvärk. Men det var nu det gällde. Per telefon hade Hitler meddelat SA-ledarna om att hålla sina män i beredskap (läs om SA i del 3 av artikelserien). De klädde sig i sina fältgrå uniformer med hakkorsarmband och revolverbälten.

ANNONS

ANNONS

Alfred Rosenberg befann sig på redaktionen till tidningen Völkischer Beobachter. Plötsligt rycktes dörren upp och en blek upphetsad Hitler i trenchcoat rusade in. Timmen hade kommit. I natt skulle det ske. De skulle ta med sig pistoler och träffas klockan sju utanför Bügerbräukeller. Därefter åkte Hitler och general Ludendorff iväg i varsin bil. Hitler köpte sig några öl medan han otåligt väntade på att de beväpnade SA-männen skulle komma. Vid niotiden kom de och omringade lokalen.

Mitt under von Kahrs anförande stormade de beväpnade SA-männen in. Hitler avfyrade ett pistolskott mot taket och förklarade att den nationella revolutionen hade börjat. På många närvarande gjorde Hitler ett drucket och löjligt intryck. Göring och hans män strömmade också in, alla beväpnade.

Hitler lyckades få von Kahr och von Lossow ut i ett sidorum där han försökte övertala dem att delta i en statskupp mot riksregeringen. De skrämdes av den desperate Hitler och låtsades stödja honom. Men så fort de sluppit från Hitler kallade de riksvärnet till hjälp för att slå ned upproret. Ludendorff höll dock fast vid Hitler.

Klockan tio anlände lastbilar med män i riksvärnets gröna uniformer och beväpnade med tunga kulsprutor. När kuppmakarna upptäckte Kahrs och Lassows "förräderi", lämnade de Bügerbräukeller för att söka stöd för sin sak hos folket på Münchens gator. Hitler, Ludendorff, Göring och Streicher marscherade i täten för några tusen man längs Residenzstrasse.

Riksvärnet närmade sig och sköt ett skott. Kuppmännen besvarade elden och panik bröt ut bland de marscherande. En del säger att Ludendorff stod upp medan Hitler kastade sig ned och tog skydd. Andra ögonvittnen menar att såväl Ludendorff som Hitler kastade sig ned på marken för att söka sydd undan kulregnet. Ludendorff marscherade emellertid fram till polisen som arresterade honom. Hitler flydde blek i ansiktet och med skadad arm. Göring låg på gatan med en kula i underlivet. Han bars till Residenzstrasse 25 och en av kuppmakarna ringde på dörren. Ägaren öppnade och lovade ge hjälp och skydd åt den skadade. "Men jag vill fästa er uppmärksamhet på att detta är ett judehus", sa han. Göring bars upp för trapporna och gavs första hjälpen. Han fick sedan ligga kvar tills hans vänner hämtade honom.

Kuppen var över men det segrande riksvärnet möttes av rop som "judeförsvarare", "fosterlandsförrädare", "blodhundar" och "Heil Hitler"...

ANNONS

ANNONS

Visste du att:

  • Hitler beskrivs ofta som kortväxt, men han var av normal längd. Han var 173 cm lång och vägde omkring 70 kg. Omgivningen tyckte från början att hans mustasch var omodern och de föreslog att han skulle låta den växa ut åt sidorna. Men han svarade: ”Om korta mustascher inte är populära nu, så blir de det senare, för att jag bär en sådan.”
  • Efter det misslyckade kuppförsöket i München 1923, dömdes Hitler till fem års fängelse. Innan han fängslades försökte han ta sitt liv, men en av hans vänner, Helena Hanfstaengl, vred revolvern ur hans hand och stoppade honom. Hitler behövde bara sitta nio månader av sitt straff.
  • I fängelset skrev Hitler boken Mein Kampf (Min kamp). Boken avslöjar hans framtidsplaner om en värld styrd av Tyskland. I boken skyller han allt negativt i världen på ”den internationella judendomen”. Efter Hitlers maktövertagande i Tyskland 1933 blev boken en storsäljare. Hitlers vapenbroder Mussolini var dock inte imponerad av den. Han lär ha avfärdat den som ”den där tråkiga boken som jag aldrig orkat läsa”. Mein Kampf är förbjuden i många länder, men i Turkiet var den 2005 års bästsäljare. Sedan krigsslutet är det den bayerska staten som äger rättigheterna till boken men de vill inte ha royaltypengarna. Ingen av Hitlers släktingar har heller gjort anspråk på dem.

Läs mer om Hitler och fängelsevistelsen >
 

Uppgifter och frågor

Frågor till texten:

  1. Varför ansåg Hitler att tiden var mogen för en statskupp i Tyskland 1923?
     
  2. Vad arbetade och sysslade Hitler med innan han blev en del av nationalsocialisterna?
     
  3. Vilka åsikter och idéer propagerade Hitler för i sina tal och propaganda?
     
  4. Beskriv nazisternas syn på "idealt" utseende och resonera kring huruvida detta "ideal" brukade stämma överens med deras egna utseenden.
     
  5. Hur beskrivs Hitler som talare i texten?

Fundera på:

  1. Hur kunde nationalsocialismen vinna så mycket mark i Tyskland trots de extrema åsikterna?

Ta reda på:

  1. Nämn några andra historiska personer eller rörelser som har använt liknande taktiker som Hitler för att sprida sina idéer.
     
  2. Vilka händelser och förutsättningar som inte nämns i texten bidrog till uppkomsten av nationalsocialismen i Tyskland?
     

 

Litteratur:
Norbert Frei, National Socialist Rule in Germany, Oxford, 1993
John Toland, Adolf Hitler, New York, 1976
En ödesdiger vision, (ingår i bokserien Tredje riket ),1994
Bo Svensson och Brutus Östling (red), Terror och förhoppningar: vardag under nazismen och i dagens Västtyskland, del 1-2, , Stockholm, 1984
Horst von Maltitz, The Evolution of Hitler's Germany, New York, 1973
Mot makten, (ingår i bokserien Tredje riket ),1991
Stephen H Roberts, Huset som Hitler byggde, Stockholm, 1938
 

Text: Jan-Gunnar Rosenblad och Gundel Söderholm, författare
 

Läs mer om

Senast uppdaterad: 1 november 2023
Publicerad: 16 december 2015

ANNONS

ANNONS

Liknande filmer och poddradio

Liknande artiklar

SO-rummet bok
M
OS flagga

Olympiska spelen och politik, del 1: Krig väcker OS till liv

De första olympiska tävlingarna hölls i antikens Grekland för över 3 400 år sedan. Efter att...

M

Hvidstengruppen

Den danska Hvidstensgruppen bildades i mars 1943. Medlemmarnas viktigaste mötesplats var Hvidstens...

M
Warszawagettot

Warszawagettot och judarnas uppror

I den polska huvudstaden Warszawa hade de tyska ockupationstrupperna inrättat ett getto, speciella...

M

Östfronten under andra världskriget

Klockan 3.15 på morgonen den 22 juni 1941 rullade tusentals tyska stridsvagnar in över...

S

Nazisterna tar makten i Tyskland

Hitler och nazisterna kom till makten 1933 under en turbulent tidsperiod kantad av ekonomiskt och...

M

Atombomben över Nagasaki skulle tvinga Japan att kapitulera

Människan har skapat vapen så fruktansvärda att de kan döda allt liv på jorden. Kärnvapen är den...

ANNONS

ANNONS

Ämneskategorier

Hi

Mellankrigstiden

Under mellankrigstiden (1918-1939) drabbades Europa och USA av en ekonomisk kris som ledde till att diktaturer fick...

Hi

Andra världskriget

Andra världskriget (1939-1945) är det mest omfattande kriget och en av de värsta katastroferna i människans historia....

Hi
Karta

Tysklands historia

Fördjupa dig i Tysklands historia. Här finns material som behandlar landets historia i små och stora drag.

Sh

Fascism och nazism

Fascismen och nazismen är likartade antidemokratiska och auktoritära ideologier som är präglade av stark nationalism...

Relaterade taggar

Hi
emblem

NSDAP

NSDAP är en förkortning för det tyska nazistpartiet "Nationalsozialistische Deutsche Arbeiterpartei...

Hi
Adolf Hitler 1933

Adolf Hitler

Adolf Hitler (1889-1945) var ledare för det tyska nazistpartiet (NSDAP) och var Nazitysklands...

Hi
Idé

Idéhistoria

Idéhistoria handlar om hur människor uppfattar sig själva och världen. Idéhistoria är historien om...

Hi
bok i ett landskap

Ideologier

En ideologi är ett sammanhängande system av idéer och värderingar som berättar varför samhället ser...

Hi
Soldat vid ett kors.

Första världskrigets följder

Första världskriget 1914-1918 var den dittills största och blodigaste konflikten som någonsin...

Hi
Napoleon

Statskupper

En statskupp är ett plötsligt (och i regel olagligt) maktövertagande i ett land - ofta utfört med...

Hi
Hitler ger direktiv.

Andra världskrigets orsaker

Andra världskriget (1939-1945) är det största och mest omfattande krig som någonsin utkämpats på...

Liknande Podcasts

SO-rummet podcast icon
M

Delningen av Tyskland efter andra världskriget

av: Julia, Mattias och Johannes
2018-03-14

Julia, Mattias och Johannes tar sig an hur det gick till när Tyskland delades i (Väst- och Östtyskland efter andra världskriget). Vad hände och varför?

+ Lyssna

SO-rummet podcast icon
M

Andra världskrigets utbrott

av: Mattias, Julia och Johannes
2018-03-06

Julia, Mattias och Johannes tar sig an starten på andra världskriget. Vad hände och varför?

+ Lyssna

SO-rummet podcast icon
M

Sveriges nittonhundratal: 1940-1949

av: Mattias, Julia och Kristoffer
2017-12-05

I årets sista podd fortsätter Julia, Mattias och Kristoffer serien om 1900-talet. Nu om 1940-talet. De pratar om andra världskriget, division Engelbrecht, ransoneringskuponger, beredskapsmusik, Ingrid Bergman och ekonomisk tillväxt.

+ Lyssna

SO-rummet podcast icon
M

Sveriges nittonhundratal: 1930-1939

av: Mattias, Julia och Kristoffer
2017-11-28

Julia, Mattias och Kristoffer fortsätter serien om 1900-talet. Nu om 1930-talet. De pratar om skotten i Ådalen, Saltsjöbadsavtalet, kohandel, folkhem, funkishus, Lort-Sverige, Lasse Dahlqvist, pilsnerfilm och proletärförfattare.

+ Lyssna

SO-rummet podcast icon
M

Sveriges nittonhundratal: 1920-1929

av: Mattias, Julia och Kristoffer
2017-11-22

Mattias, Julia och Kristoffer fortsätter serien om 1900-talet. Nu det glada 1920-talet. De pratar om framtidstro, rusdrycksförbud och jazz men också om börskrasch och Karl Gerhard.

+ Lyssna