Det nya Afrika

av:
Swedfund
målgrupp: Gymnasiet
Den afrikanska kontinenten rymmer idag världens snabbast växande ekonomier och vi ser nu möjlighet att framgångsrikt bekämpa den extrema fattigdomen. Bilden som framträder är ett Afrika som väcker hopp men där det självklart även finns rejäla utmaningar. Syftet med läromedlet Det Nya Afrika är att utmana den traditionella bilden som många i skolan har om Afrika.

Läromedlet Det Nya Afrika bygger på boken med samma namn skriven av journalisten Erika Bjerström. Syftet är att utmana den traditionella berättelsen om Afrika. Men idén är inte att skolan ska ersätta en äldre sluten berättelse om Afrika med en ny och lika sluten berättelse om kontinenten. Istället är  förhoppningen att detta läromedel ska bidra till att utmana förenklade och stereotypa bilder av Afrika, visa på de större utvecklingslinjerna, samt bidra till att eleverna börjar ställa egna frågor om utvecklingen i Afrika.

Läromedlet riktar sig framför allt till gymnasiet och består av tio kapitel med reportage ur SVT’s serie ”Det Nya Afrika”, texter, kartor och grafik samt instuderingsfrågor.

Materialet finns i två versioner av pdf och PowerPoint, två högupplösta (spara ner genom att högerklicka och välja ”spara mål/länk som…”) och två lågupplösta för snabbare nedladdning.

Högupplöst Pdf av Det Nya Afrika
Högupplöst PPT av Det Nya Afrika

Lågupplöst Pdf av Det Nya Afrika
Lågupplöst PPT av Det Nya Afrika

Läromedlet är producerat av Swedfund som ägs till 100 procent av svenska staten och rapporterar till UD:s enhet för styrning och metoder i utvecklingssamarbetet.

Hemsida:
Publicerad: 19 januari 2016

Liknande lärarmaterial 48 st

av:
Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor
av:
Sveriges riksdag
av:
Sveriges riksdag
av:
Sveriges riksdag
av:
Svenskt Näringsliv
av:
Svenska läkare mot kärnvapen
av:
RFSU
av:
Svenskt Näringsliv
av:
Sveriges Utbildningsradio (UR)
av:
Sveriges Utbildningsradio (UR)

Sidor